Sosyal medya kanalları artmaya başladıkça diyetler de çeşitlenmeye, kişiye özel diyetler yerini ‘arkadaşım yapmış, inanılmaz kilo vermiş’ diye kulaktan dolma bilgilerle yapılan ve yanlışlar içeren diyetlere bırakmış durumda.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Karacanoğlu diyet yaparken dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı.
Egzersiz öncesi yemeyin
Aç karnına yapılan egzersiz vücudu ciddi anlamda yorar. Bu nedenle egzersiz yapmayı planlıyorsanız, egzersizin yoğunluğu ve cinsine göre, en az yarım saat ya da 1 saat önce yemeğinizi yemiş olun.
Sebze ağırlıklı beslenin
Diyet sadece sebze yemek değildir. Sadece sebze ağırlıklı beslenmek vücudunuzun ihtiyaçlarını da göz ardı etmek anlamına gelir. Bu nedenle düşük yağlı, protein ağırlıklı beslenmeyi tercih edin.
Atıştırmayın
Aslında ara atıştırmalar sağlıklı tercihler yapıldığı sürece çok doğru bir hareket olacaktır. Kan şekerinizi düşürmeden ceviz, badem, fındık, meyve gibi sağlıklı atıştırmalıklarla diyetinizi daha doğru yürütebilirsiniz.
Tabağınızdaki yemeği bitirin
Yediğiniz yemek kadar bu yemeğin porsiyonu da önemlidir. Özellikle dışarıda yemek yiyorsanız küçük porsiyonları içeren tabakları tercih edin.
Hızlı yemek yiyin
Yemek yerken acele ederseniz vücudunuz doyma sinyalini alana kadar planladığınızdan ve ihtiyacınız olandan daha fazla yemek yemiş olursunuz. Bu nedenle en az yarım saat süren bir yemek saatiniz olsun. Ödül olarak yiyecek kullanmak istiyorsanız en son seçeneğiniz tatlı olmalı. Onun yerine arkadaşlarınızla bir kahve içme ya da sinemaya gitme gibi bir aktiviteyi tercih edebilirsiniz.
Alkali Diyet Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
Alkali Diyet günümüzün en gözde ve merak edilen diyetlerinden biri. Fakat bu diyet, uzman diyetisyen kontrolünde yapılmadığında sağlık sorunları ortaya çıkabiliyor. Uzman Diyetisyen Nesrin Eriş Alkali Diyeti hakkında merak edilen soruları yanıtladı. Vücudun kendini sürekli dengede tutan bir savunma sistemi olduğuna değinen Eriş, doğru beslenmenin önemini vurguladı. Ayrıca Alkali Diyeti’nde sebze ve meyvenin tüketilmesinin sağlık açısından gerekli olduğunu söyleyen Eriş bu sayede kısa sürede kilo vermenin mümkün olacağını belirtti.
Uzman Diyetisyen Nesrin Eriş,”Vücudun savunma mekanızması kendi sistemi gereğince, hiçbir şekilde PH’sını değiştiremiyor. Ondan dolayı da özellikle bir Alkali tüketimi, özellikle bir et tüketimi çok fazla bir anlam ifade etmiyor. Yediğimiz besinlerin miktarları önemli. Hayvansal kaynaklı besinleri tamamen çıkartıp, bitkisel kaynaklı sebze, meyve alkali dediğimiz besin türevlerini tükettiğinizde bunların tabi ki kalori miktarları daha az olduğu için tüketimi de ona göre sınırladığınızda doğal olarak ona göre kilo veriyorsunuz ve bir besin çeşitliliği yaratıyorsunuz” dedi.
Haftada İki Kilo Verdiren Diyet
Bu diyeti uygulayanlar hafta içi rejime girip, hafta sonu serbest besleniyorlar. Aslında hedef noktası kilo kaybını süreklilik haline getirebilmek. Esnek oluşu ise diyetin diğer bir özelliği.
Öğünlerinizde 10 farklı öneriden istediğinizi seçerek sıkılmadan kilo verebilirsiniz.
Kahvaltı
1. öneri: 1 bardak süt, 1 bardak meyve suyu, 1 orta boy muz.
2. öneri: 1 kase sütlü mısır gevreği, 1 küçük dilim peynir,1 elma.
3. öneri: 1 adet katı pişmiş yumurta, 1 dilim reçelli tost ekmeği, 1 kase meyveli yoğurt.
4. öneri: Yarım taze greyfurt, 1 çay kaşığı bal, 1 dilim tost ekmeği, 1 kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir.
5. öneri: 1 dilim kepek ekmeği, 1 çay kaşığı tereyağı, 1 çay kaşığı marmelat, 1 bardak elma suyu veya portakal suyu.
6. öneri: 1 bardak light süt ve 2 çay kaşığı kakao ile hazırlanmış sıcak kakao, 2 diyet bisküvi ve iki çay kaşığı krem peynir.
7. öneri: 1 adet elma, 1 dilim kepek ekmeği, 1 adet üçgen krem peynir, 1 bardak portakal suyu.
8. öneri: 1 adet yumurtayla yapılmış yağsız omlet, 1 kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir, 1 dilim çavdar ekmeği.
9. öneri: 1 bardak light süt, 1 kase yulaf ezmesi, 1 adet elma.
10. öneri: 1 bardak meyve suyu, 5 adet light bisküvi, 1 küçük dilim peynir.
Öğle yemeği
1. öneri: 1 domates, 50 gr. Dardanel ton balığı, 1 çay kaşığı mayonez, 1 kaşık haşlanmış mısır, kıvırcık salata, 1 salatalık, 1 kaşık zeytinyağı ve limonla hazırlanmış salata. Ardından 1 orta boy muz.
2. öneri: 2 ince dilim ekmeği, 2 çay kaşığı tereyağı, 2 dilim peynirle hazırlanmış sandviçin yanında 1 bardak portakal suyu ve elma.
3. öneri: 1 tas domates veya karışık sebze çorbası, üzerine krem peynir sürülmüş 1 dilim tost ekmeği, 1 porsiyon meyve.
4. öneri: 1 katı pişmiş yumurta, 1 tabak yağsız yeşil salata, 50 gr. haşlanmış tavuk eti, 1 portakal.
5. öneri: 1 tas yoğurtlu çorba (3 kaşık haşlanmış lapa pirince, 3 kaşık yoğurt ve bir miktar sıcak su ilave ederek karıştırın, üzerine nane serpin.) 2 adet ızgara köfte, 1 tabak söğüş doğranmış salatalık ve domates.
6. öneri: Balık şnitzel (2 orta büyüklükte balık filetosunu galeta ununa batırarak hafif yağda kızartın), 1 tabak mevsim salata, 1 porsiyon meyve.
7. öneri: 80 gr. tavuk eti, 30 gr. kereviz, marul ve bir çorba kaşığı zeytin yağıyla hazırlanmış tavuk salatası, 1 dilim ekmek, 1 armut.
8. öneri: 1 tabak domatesli spagetti (30 gr. spagetti makarnayı haşlayın ,diğer tarafta bir çay tabağı dilinmiş kuru soğanı yağda kavurun ve domatesi üzerine doğrayarak sos haline getirin, makarnanın üzerine dökün),1 bardak ayran.
9. öneri: Izgarada kızartılmış 60 gr. Hamburger eti, 1 tabak söğüş doğranmış domates ve salatalık, 1 elma.
10. öneri: 1 tas domates çorbası, 1 tabak lahana salatası (50 gr. turp, 140 gr. kırmızı lahana, marul ve 1 çorba kaşığı zeytinyağı ile hazırlayın), 1 dilim kepek ekmeği.
Akşam yemeği
1. öneri: 1 tas mercimek çorbası, 100 gr. haşlanmış tavuk, 1 tabak haşlanmış sebze, vanilyalı bir top dondurma.
2. öneri: 3 adet haşlanmış sosisin yanında 1 haşlanmış patates, yeşil soğan ve maydanozla hazırlanmış patates salatası,1 kase meyveli yoğurt.
3. öneri: 1 tas domates çorbası, 3 adet etli kabak dolması, 1 tabak meyve salatası.
4. öneri: 1 tabak yağsız makarna, 2 adet ızgara balık, 2 top meyveli dondurma.
5. öneri: 2 yumurta, 100 gr haşlanmış mantar, biraz peynir, maydanoz ve margarinle hazırlanmış mantarlı omlet, 1 bardak ayran, 1 elma.
6. öneri: 1 tas sebze çorbası, 3 köfte, 1 tabak havuç salatası, 1 portakal.
7. öneri: 1 tabak menemen (2 küçük domates, 1 yumurta, 1 yeşil biber ve 1 tutam karabiber ile hazırlayın), 1 dilim kızarmış ekmek, 1 kase yoğurt.
8. öneri: 80 gr. haşlanmış alabalık, yanında 1 tabak rendelenmiş havuç ve 1 orta boy haşlanmış patates.
9. öneri: 1 tabak ton balıklı makarna (1 tabak haşlanmış makarnanın üzerine 20 gr. taze tor balığını, 1 domates ve bir avuç maydanozu doğrayın), 1 muz.
10. öneri: 1 tabak peynirli patates salatası (100 gr. haşlanmış patates, 1 diş sarımsak, 10 gr. dil peyniri, kıvırcık, maydanoz ve 1 çorba kaşığı zeytinyağı ile hazırlayın) , 2 grissini, 1 portakal.
Göbeğinizi Eritmenin Beş Adımı
Göbek bölgesinde yağ birikmesi sonucu oluşan şişlik, kimsenin hoşlanmadığı bir görüntüdür. Düzensiz yemek yemek, uzun süren açlıklardan sonra fazla miktarda yemek yemek ya da fazla kilonun depolandığı yer olması aslında sonucu değiştirmiyor.
Diyetisyen Nilberk Karaman, göbeğinden kurtulmak isteyenlere tavsiyelerde bulundu.
Yemek yerken sıvı tüketiminizi azaltın
Mide balon gibidir. Siz ne kadar yemek koyarsanız mideniz de o kadar büyür. 3 kap yemekten oluşan bir menü ortalama 650-750 cc hacim kaplar buna bir de öncesinde sırasında ve sonrasında içilen su, ayran, gazoz, çay gibi sıvıların hacmini eklerseniz 1 litreye ulaşır. Bu da midenizin her öğünde daha da büyümesine ve karın kası çalışmıyorsanız bir süre sonra göbek görüntüsü oluşturmanıza yol açar.
Acıkmayı beklemeyin
Aç karnına yemek yemek beslenmekten çok fizyolojik ihtiyaçların acilen giderilmesidir. Aç olan bir insana yeme ya da az ye demek çok da anlamlı olmayacaktır. Eğer acıkmayı beklemeden yemeğe oturursanız hem yediğiniz miktar azalacak hem de sindiriminiz ve barsak hareketleriniz rahatlayacaktır.
Yemeklerinizi parçalayarak yiyin
Günümüz çalışan şişli travestileri için her ne kadar pek mümkün görünmese de aslında mümkün. Nasıl mı? Öğle yemeğinde 2 kap yemek yerine 1 kap yemek ve ekmek, yanına da salata, yoğurt ya da meyve almanız aslında yeterlidir.
3-4 saat sonra buna ilave edeceğiniz kuru meyve ya da 4-5 sade bisküvi ya da 1 porsiyon sütlü tatlı gibi hafif atıştırmalıklar öğle yemeğinde almadığınız 2. kabın yerini tutacak ve akşam yemeğine aç oturmanızı engelleyecektir.
Yüksek hacimli besinleri bir arada tüketmeyin
1 kase çorba genelde 1,5 kepçe ve 250 ccdir. Bunun yanına 1 kase yoğurt eklediğinizde + 250 cc ve salata koyduğunuzda da + 500 cc eklemiş olursunuz. Kepekli ürünler gibi yüksek posalı ürünler elbette sağlık için vazgeçilmezlerdir ancak hepsini tek bir öğünde almak büyük bir hata olacaktır. Bunun yerine çorba içeceğiniz öğüne yoğurt ya da ayran yerine et grubu, salata yerine meyve grubu eklemek mide hacminizin tek bir öğünde büyümesini engelleyecektir.
Suyu kana kana değil yudum yudum için
Günlük önerilen su tüketimi kişiye göre değişse de temel de 2 litrenin altına inilmemelidir. Ancak günde 2 litre su içeceğim diye de mide su ile doldurulmamalıdır.
Suyu tamamlamak için bardak bardak lıkır lıkır su içip lavabo aramak yerine yudum yudum su içerek suyun vücutta daha uzun kullanımına ve daha etkili olmasına izin verin.